Etusivu » Ruokaohjeet » Kesäkurpitsa-Jauheliha Piiras

Italialainen jauhelihapiiras

Tämä kesäkurpitsa-lihapiiras on harvoja poikkeuksia Mättömestarin reseptikirjastoon sillä kasvis on lähes pääosassa. Piirakka kootaan käänteisesti eli pohja tulee kuoreksi ja  yksinkertainen kesäkurpitsa-jauheliha-juusto täyte saa muhia sen alla. Ei todellakaan kovin valokuvauksellinen piirakka mutta sitäkin herkullisempi.

Mehevä Italialaistyyppinen kesäkurpitsa-jauheliha piiras

Juustoinen Kesäkurpitsa-Jauheliha Piiras

Arvosana 4.17, ääniä 6
Tulosta Jaa Facebookissa
Ruokalaji: Pääruoka
Pääraaka-aine: Nauta, Porsas
Annoksia: 4
Valmistelu: 45 minuuttia
Kypsennysaika: 30 minuuttia
Kokonaisaika: 1 tunti 15 minuuttia

Raaka-aineet

Kuori

  • 75 g Voi
  • 2.5 dl Vehnäjauho
  • 0.5 tl Suola
  • 1 tl Leivinjauhe
  • 1 dl Emmental-raaste punaleima
  • 100 g Kermaviili
  • 1 kpl Kananmuna voiteluun

Täyte

  • 400 g Nauta/Sika jauheliha
  • 2 rkl Voi
  • 2 kpl Sipuli pieni tai 1 iso
  • 1 kpl Kesäkurpitsa keskikok.
  • 2 kpl Valkosipulin kynsi
  • 0.5 tl Suola
  • 1 tl Valkopippuri
  • 1 tl Basilika kuivattu

Valkokastike

  • 2 rkl Voi
  • 2 rkl Vehnäjauho
  • 3 dl Kevytmaito
  • 2 dl Emmental-raaste punaleima
  • 0.25 tl Suola
  • 0.25 tl Mustapippuri

Valmistusohjeet

Kuori

  • Sekoita kulhossa vehnäjauho, suola ja leivinjauhe. Nypi sekaan voi niin että tuloksena on murumainen massa.
    Voi nypittynä jauhoseokseen
  • Lisää lopuksi kermaviili ja juustoraaste ja sekoita mahdollisimman vähin liikkein tasaiseksi massaksi. Anna levätä jääkaapissa sen aikaa kun valmistat täytteet.
    Valmis taikina menossa jääkaappiin

Täyte

  • Kuori sipuli ja valkosipuli sekä hienonna ne. Kuori (ei pakollista), halkaise ja kaavi lusikalla kesäkurpitsan huokoinen sisus pois. Kuutioi kesäkurpitsa n. 1cm x 1cm paloiksi.
    Kesäkurpitsan huokoisen sisuksen voi kovertaa lusikalla
  • Kuullota paistinpannulla (voissa) sipulit pehmeiksi. Siirrä sipulit syrjään ja nosta lämpöä. Ruskista jauheliha. Kun jauheliha on kypsää, lisää pannulle muut ainekset eli kesäkurpitsat, valkosipuli, suola, valkopippuri ja basilika. Hauduta keskilämmöllä kunnes kurpitsat pehmenevät (n. 15min). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Pippuri saa tässä maistua reilusti. Valmista valkokastike kun täyte hautuu.
    Valmis täyte piirakkavuoassa

Valkokastike

  • Sulata voi kattilassa ja lisää sen sekaan jauhot. Kääntele seosta jonkin aikaa lämmöllä niin että jauhot ottavat aavistuksen väriä mutta eivät pala. Lisää maito, sekoita hyvin ja anna kastikkeen kiehahtaa koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun kastike paksenee huomattavasti, ota kattila pois lämmöltä ja lisää juustoraaste, suola ja mustapippuri. Sekoita niin kauan että juusto sulaa.
    Juustokastike kaadettuna täytteen päälle

Piirakan kokoaminen

  • Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Levitä täyte voidellun piirasvuoan tai irtopohjavuoan pohjalle. Kaada valkokastike tasaisesti täytteen päälle. Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi kiekoksi ja aseta se kanneksi täytteiden päälle. Voitele kansi kananmunalla ja paina haarukalla muutamia reikiä.
    Piiras koottuna ja valmiina paistettavaksi
  • Paista 200 asteessa n. 30min tai kunnes kuori on kauniin kullanruskea. Tarjoilu on helpompaa jos maltat odottaa piiraan jäähtymistä jolloin juustoinen täyte jämähtää hieman.
    Piiras on valmis kun taikina on kypsää ja pinnassa kaunis väri

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu